sOmebodY watching On me

Thursday, 27 March 2014

cerita pasal bersalin!

pffuuhhhhh!!! hamboi, bukan main lama xpost kan...
banyak story sbnrnya..bnyk sgt..=)

alhamdulilah 21/1/2014 lahirlah puteraku ke dunia.. Nama diberi Mohamad Aqeel Hadif B Mohamad Heeny. aku panggil anje. ayah dia panggil adik..heheh..whateva it is, he is my hero now.!

Uhh kalau nak dicerita pasal hari sebelum bersalin tu..nauzubillah, contraction 5 minit skli..tapi jalan tak bukak lg..suppose 10cm baru leh deliver baby... Banyak sgt dosa nih...=) brapa kali mintak maaf dengan opah, mama, n for sure my husband...dia  pon dah xtau nak buat apa....just dapat urut je..tp contraction ni mmg sakit..mcm pinggang dipatah2...Allahuakbar...3x!

20/1/2014 3.30am

Sakit makin menjadi2..serba tak kena dibuatnya.. baring mengiring xboleh, nak terlentang lagi rasa sakit.. last2 aku berdiri je..sambil tangan tahan kat dinding..mmg sakit ya amat... aku pon telan lagi air selusuh... hurm!! lepas tu mungkin sbb da letih sgt..aku tertido smbil duduk. husband pon siap2 nak pergi kerja..aku cakap aku oke.. tiba2 kul 9 am tu dia jadi balik...Allahhh... last2 husband decide hantar hospital Sg Buloh..mungkin dah sampai masa katanya.. aku stay situ sampai la waktu kejadiannya... Tggu diruangan bersalin..contraction setiap 5 minit..apa pun aku tak boleh buat...makan pon dah tak lalu..family semua tak boleh masuk, katil pun tak da kosong,,just duduk kat kerusi je.. aku melalui proses di mana semua ibu yang nak bersalin lalui...

CTG- utk lihat pergerakan bayi dan jantungnya..Miss V diseluk oleh doc perempuan...nak tgk bukaan katanya...makkk aihhh...sakit okeee!!!! dia kate belum bukak lagi.."kalo u nak balik..boleh balik dulu..." mmg tak la..aku sanggup duk kat situ..!

dalam 4-5 kali jugak aku kena seluk...last2 yang seluk tu doc laki...OMG!!!! last bukaan pada pukul 5pm 4cm... aku dapat katil sbb aku cakap aku tak tahan sangat.. husband, kak an n apis still tggu diluar.. dr kul 9-11pm aku jerit suke ati aku....lantak la apa orang nak cakap..mmg tak tahan..last2 aku diusung masuk labor room...

labor room x seperti yg aku bayangkan...aku ingat mcm dalam tv tu..rupenye simple je..ada katil n satu lampu shj...n peralatan utk proses kelahiran.. mak bidan tu cakap jalan x bukak lg sayang.. baru 4 cm... kita tgu dulu...=(

lama jugak,then dia check ape ntah aku pun dah xtau...yg aku dengar..oke bukaan dah 7 cm.. dia nak pecahkan air ketuban..aku pon angguk je..pastu dia kata nak panggil husband tak? aku cakap tak payah la..tak sempat dah ni..padahal husband duk tggu je kat luar..tgu nak masuk...

.then terus dia suruh teran....sumpah aku xpandai teran..kate nurse tu,, teran lama2..nanti anak lemas,,,aku boleh teran dalam 5 saat macam tu je...Allahuakbar3x!
3 4 kali aku teran akhirnya nurse gunting sikit miss V...da xrasa sakit pon..betol orang kate...dia suh teran lagi ..akhirnya tepat jam 1231am 21.1.2014 lahirlah Aqeel... 3.46 kg berat, 52cm tinggi

barulah husband dipanggil masuk..dia kata napa tak panggil tadi sayang...~
dengar suara dia terus aku nangis...hekhek...ngade betul...
padahal xde la sakit pon...xrasa sakit bila dah tgk baby...


itula cerita bersalin aku.!

nah hamek gambo setempek! Day 2...cibolat!

bawah nih dah 2 bulan..


No comments:

Post a Comment

sUke Ati nAk tulIs