sOmebodY watching On me

Monday, 29 April 2013

borang nikah pengantin berlainan negeri

salam all..

i nk share ngn u ols perjalanan proses borang nikah saya..(pengantin perempuan perak)

first:

mestilah kene beli borang nikah di pejabat agama (RM1 sahaja).
then baca dengan teliti apa yg dikehendaki...baca shj..

2nd:

borang HIV.. Macam dekat daerah aku..Daerah Manjung, Perak..dia dah attach sekali dengan borang nikah.. siap dengan jadual klinik yg melakukan ujian HIV pada hari2 tertentu.. so senang..siap ada no phone skli...

oke cerita pasal HIV test..aku dengar org cite macam susah nk buat kan.tapi alhamdulillah..bagi aku senang je.. smpi2 kat klinik kesihatan beruas..aku g daftar..then cakap nk buat HIV test... so,tayah amik no..just tgu nurse tu panggil..xsampai 10 minit nurse tu panggil..amik darah aku barang setitik dua...(nebess okee).. pastu.. duk luar n tgu..dalam 10 minit macam tu...result dah dapat..n nurse tu cakap... TAHNIAH..SELAMAT PENGANTIN BARU! hehe..mase tu perasaan nk kawen tu mcm lg bertambah..hihihih..ingat yer kenkawan...HIV test nih valid utk 3 bulan sahja..diulangi 3 bulan shj!!

3rd: 

borang Waqalah.

aku tak tau negeri lain ade ke tak waqalah nih..negeri perak ade.. mcm izin wali lah utk bagi hak pada wali lain utk nikah kan anak dia...in case ape2 jadi.. mcm aku..bapak aku dekat n9. so aku kene pi sane n buat waqalah kat pejabat agama kat sana. macam akad lebih kurang... pun mudah jalannya..alhamdulillah...

4th: 

borang nikah. 

oke..sila isi borang nikah sekarang..sume butiran kene dilengkapkan sebelum jmp tok kadi. selepas step2 1- 3 dah setel.. dalam tu ade BORANG MASTAUTIN..isi dan jumpe penghulu mukim korang..oke..kalo korang tidak bekerja macam saya . BORANG AKUAN BUJANG perlu dibuat di pejabat penghulu jugak...nanti mereka akan bagi borang..dan anda cuma perlu isi. itu shj.

apa yg perlu disertakan di pejabat penghulu?

1. borang nikah lengkap lelaki
2.borang nikah lengkap perempuan
3.borang hiv
4.2 salinan IC lelaki dan perempuan beserta wali yang
5.borang akuan bujang yang akan dibuat oleh penghulu.

sila buat 2 copy dan salinan perlu disahkan.

5th

korang dah bley berurusan dengan tok kadi kawasannnn...

serahkan segala borang yg korang ada pada dia..make sure semua dah lengkap supaya tak buat keje 80x. dia akan sign bhgn dia...and korang dah bley komfem kan pukul berapa dan di mana korang suma nk kawen..heheheh


6th

pi pejabat agama kawasan dan hantar borang anda yg sudah lengkapppp (2 salinan taw) dan siappp..tgu je utk nikah.. borang yg korg hantar tu nnt tok kadi yg akan amik...but make sure..b4 kawen tu korang call dia balik..takot dia lupaaaa....


2 comments:

  1. Pjbt agama mnjung ktna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kissz..

      pejabat agama manjung satu bangunan dengan pejabat tanah manjung.. depan masjid besar sri manjung..

      Delete

sUke Ati nAk tulIs