sOmebodY watching On me

Friday, 19 July 2013

rindu

i miss u.. a lot..
everyday i cry... 
when i see you..
when i hear your voice...
Allah, please take care of him...and my baby..

Mummy to be...

Thursday, 9 May 2013

just 2 weeks more

lagi 2 minggu ..

persiapan 98% dah siap... cuma tak membungkus barang2 untuk guest.. erm tu lagi 2 - 3 hari bley buat... skrg nih yg xsiap2 lg adalah baju nikah aku...adoi...anta bulan 3 kot akk....aritu kate sehari leh siap..=)

persiapan diri??

aku pon xtau nk siap ape..mungkin mental dan emosi... yelah..hidup lepas nih xkan sama dengan hidup skrg kan..sume nye akan berubah.. pergaulan..aktiviti ..semuanya.. and aku kerja pon xdapat lagi..hurm..stresss dibuatnye...

perasaan??

macam2 rasa ada dlam diri aku..aku nk cite pon xtau nk cite mcm mn..biar aku sorg je lah rase..korg nk kawen nnt korg raselah mcm mn aku rase..so perasaan tu xleh nk citer..harap2 sume nye akan baik..



"nothing gonna change my love for u..amin..."

Monday, 29 April 2013

borang nikah pengantin berlainan negeri

salam all..

i nk share ngn u ols perjalanan proses borang nikah saya..(pengantin perempuan perak)

first:

mestilah kene beli borang nikah di pejabat agama (RM1 sahaja).
then baca dengan teliti apa yg dikehendaki...baca shj..

2nd:

borang HIV.. Macam dekat daerah aku..Daerah Manjung, Perak..dia dah attach sekali dengan borang nikah.. siap dengan jadual klinik yg melakukan ujian HIV pada hari2 tertentu.. so senang..siap ada no phone skli...

oke cerita pasal HIV test..aku dengar org cite macam susah nk buat kan.tapi alhamdulillah..bagi aku senang je.. smpi2 kat klinik kesihatan beruas..aku g daftar..then cakap nk buat HIV test... so,tayah amik no..just tgu nurse tu panggil..xsampai 10 minit nurse tu panggil..amik darah aku barang setitik dua...(nebess okee).. pastu.. duk luar n tgu..dalam 10 minit macam tu...result dah dapat..n nurse tu cakap... TAHNIAH..SELAMAT PENGANTIN BARU! hehe..mase tu perasaan nk kawen tu mcm lg bertambah..hihihih..ingat yer kenkawan...HIV test nih valid utk 3 bulan sahja..diulangi 3 bulan shj!!

3rd: 

borang Waqalah.

aku tak tau negeri lain ade ke tak waqalah nih..negeri perak ade.. mcm izin wali lah utk bagi hak pada wali lain utk nikah kan anak dia...in case ape2 jadi.. mcm aku..bapak aku dekat n9. so aku kene pi sane n buat waqalah kat pejabat agama kat sana. macam akad lebih kurang... pun mudah jalannya..alhamdulillah...

4th: 

borang nikah. 

oke..sila isi borang nikah sekarang..sume butiran kene dilengkapkan sebelum jmp tok kadi. selepas step2 1- 3 dah setel.. dalam tu ade BORANG MASTAUTIN..isi dan jumpe penghulu mukim korang..oke..kalo korang tidak bekerja macam saya . BORANG AKUAN BUJANG perlu dibuat di pejabat penghulu jugak...nanti mereka akan bagi borang..dan anda cuma perlu isi. itu shj.

apa yg perlu disertakan di pejabat penghulu?

1. borang nikah lengkap lelaki
2.borang nikah lengkap perempuan
3.borang hiv
4.2 salinan IC lelaki dan perempuan beserta wali yang
5.borang akuan bujang yang akan dibuat oleh penghulu.

sila buat 2 copy dan salinan perlu disahkan.

5th

korang dah bley berurusan dengan tok kadi kawasannnn...

serahkan segala borang yg korang ada pada dia..make sure semua dah lengkap supaya tak buat keje 80x. dia akan sign bhgn dia...and korang dah bley komfem kan pukul berapa dan di mana korang suma nk kawen..heheheh


6th

pi pejabat agama kawasan dan hantar borang anda yg sudah lengkapppp (2 salinan taw) dan siappp..tgu je utk nikah.. borang yg korg hantar tu nnt tok kadi yg akan amik...but make sure..b4 kawen tu korang call dia balik..takot dia lupaaaa....


Wednesday, 24 April 2013

jangan Riya'

jangan kita riak dengan amal ibadat yg telah kita lakukan ... mungkin pada anda ianya hanya sekadar berkongsi pengalaman...

Allah berfirman dalam surat al-Kahfi ayat 110:

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ 
فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

“Katakanlah: Sesungguhnya aku ini manusia biasa seperti kamu yang diwahyukan kepadaku, bahwa sesungguhnya Tuhan kamu itu adalah Tuhan yang Esa, Barangsiapa yang mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya”.

Ayat diatas menerangkan kepada kita, sekiranya beramal tapi masih mengharapkan pujian daripada selain Allah, maka sifat riya’ sudah masuk dalam diri kita, dan itu sangat berbahaya karena kita beramal untuk menuai hasilnya nanti di akhirat.

sumber:al -kalam

p/s: utk mengingati diri ini jua.

Saturday, 23 March 2013

kawan i dah kawen u olss~

hye ingat tak couple day before i ade story yg bestfriend i nk tawen..alaaa yg i jadi pengepitss dia tuh..hah...dia dah kawen hari nih...syok laaaa...(aku tgu ko kol esok..mihahahhahhaha)..

hurm..ape lah diorg bt mlm nih eks..yelah..selama nih kan kenkawan jerrrrr..~
mlm nih dah jadi lakis binisss u olss... best la hangg sepiahhhhh..untunglaaa...
ngehngehngehh....

bawah nih gambo lepas akad nikah...gambo sanding x sempt amik sbb aku atas pelamin jugee nye punnn...




Thursday, 21 March 2013

pre wed u olsss..

aku teringin sangat nk amik gmbr pre wed ala2 orang kampung gituu..so aku pon reroger encik photog Harry Sz..selaku OP aku utk wedding yg akan menjelang  lame lagi..(skema abes)... so dia pon free ahad tu.. aku pon mintak Mr. Montek turun ke perak demi menjayakan misi sebelom kawen nih..even borang nikah and so on x setel lg..muahahaa..yg penting hamek gambo dulu..

Lokasi: Kampung Teluk Penchalang, Pasir panjang, perak
Time: 10 pagi
Theme: Orang kampung kat Kg nelayan...kerlass kau jahh~!





bridesmaid to be...





one of my friend..my bestfriend aida sopiah akan melangsungkan perkahwinan nye sabtu nih..aku ni selaku bridesmaid dia yg rasmi....=) so before aku abes latihan mengajar kat PUO..we ols decide nk bt party bujang..haha...tp kami berdua je..kire oke lahh..dr xde kan.. kitorg mkn kat Seoul Garden.. pastu aku duk piir mcm mn aku nk suprise kan my bff nih...xsyokla kan kalo sekadar makan je..so aku pon tipu dia kate aku nk pi toilet... tapi sebenarnye aku telah berlari sepantas kilat ke secret recipe and gift shop utk cari kad.. so inilah hasilnye.~




abaikan muka excited aku tuh..-_-




tadaaaa..just for u my dyr friend sepiahh~

Monday, 18 February 2013

baju nikah

designer: Kak Roha (Saiful designer)

untuk baju akad nikah aku nak buat yg simple2 je sebab konon2 nak pakai balik baju tu bila2..so daripada design2 yang aku berangan nk buat tu..aku decide utk ikut design nih...peplum lagi! tapi colour dia bukanlah colour nih...aku nye colour lain u ols~

kenapa aku minat sgt design nih??

1. aku ske sbb dia mcm cute..haha..xtau lah kalo aku pakai nnt xnmpk cute!cis..
2. sbb dia ade riben besau kat belakang tu..nmpk takk...?????nmpk x???
3.sbb dia simple..


aku mmg mintak kak roha ikut sebijik mcm nih...

 veil + selendang + inner(selendang) plak aku mintak tlg kak roha bt mcm gamba bawah ni....sgt suke oke yg mcm bawah nih...



aku x saba nk tgk hasilnye nnt...tolong jadi seperti yg diimpikan...plssss~~


sumber gambar: Google

kursus kahwin


weekend lepas oilss dah mengattend kan diri ke kursus kawen kat Majlis Agama Islam Daerah Petaling. bukan main jauh yer amik course... motip nye hanya satu..nk pegi bersama Mr Montek..heheh...mood gatai x abes lgi...


yuran utk course nih tak lah mahal macam Johor..maaf yer org johor... harganya cuma RM 80 sahaja termasuk makan minum dan sijil...aku nasihatkan korang daftar awal bagi mengelakkan masalah kebanjiran manusia... macam kami dah daftar awal..tapi ada jugak yg merayu nk amik course nih weekend tu even tak daftar lagi (ustazah tu lah yg cakap)...


dalam dua hari nih..terdapat 8 slot tentang alam perkahwinan.... biasa la kita nih bila dalam majlis ilmu mmg mengantuk sgt...aku mmg tak tipu..tapi bila dapat penceramah yg best and outspoken...hilang ngantuk...sakit rahang aku dibuatnya...mmg best..tapi ade jugak penceramah yg xpnadai nk bt joke langsung...mmg bosan and ngantuk....seyes..bawak sweet banyak2~

kat sana jugak akku jumpa kawan baru..nama diorg Qila and Sue.. masing2 xkenal each other...tapi kat sana kami jadi geng..hehe..geng gelak...geng makan...geng ngutuk org pon sempat tau uols~ Sue kawen bulan 6 nih...dia punye love story mmg best..keluarga yg temukan...mmg bestt dengar sue citer... qila plak rock orangnye...tunang nye nmpk mcm pendiam sikit... dah bercinta dr zaman poli lagi....lame okeyh....dia kawen bulan 8 nih...ape2 pon aku doakan kalian dipanjangkan jodoh...Aminnnn...



bila last day tu...ade plak mcm majlis konvokesyen...majlis penyerahan sijil nikah....!!! yeayyyyyyy dah boley kawennnn!!!!


Sunday, 13 January 2013

cuba dan pasti

13/1/13
2102 hr

termenung..

tak semua yang kita mimpikan akan jadi kenyataan..
tak semua yang kita harapkan jadi realiti
itu semua mimpi dan angan2 yang tak tentu lagi kejadiannya..

aku masih lagi macam nih...
mengharap sesuatu menjadi pasti..
mengharap semuanya jadi realiti..

walau susah jalannya..
walau payah padanya...

aku akan mencuba..!

Saturday, 12 January 2013

berakhir di Januari

pertemuan yang singkat ini memberi seribu satu macam perasaan.. suka duka aku harungi sepanjang perjalanan menimba ilmu di UTHM dalam pengajian sarjana. Mula-mula masuk rasa macam menyesal sambung blaja.tp bile dah akhir2 nih... rasa mcm xnak lepas sume tu.. lecturer2 yg best..(segelintir je), suasana riuh budak2 kelas...aku akan rindu sume tuh... aku xpenah sangka yg aku akan berjumpa dgn orang2 yang happening, caring each other and yg paling penting havoc gile! kamis ume macam adik beradik je... bukan stakat berkawan... kami lebih dari tu... even kadang2 ade yg terguris hati... ada yg mendam rasa... tp tu sume boleh hilang dalam beberapa second... ntah bila aku akan jmp diorg semua semula... ajal maut jodoh pertemuan di tangan tuhan kan.. kita hanya mampu berdoa agar persahabatan ni kekal smpi bila2 guys~ 
semalam mula2 pergi sume ceria2 je... pegi rumah hajar.. pegi rumah nizam... sume makan x igt dunia ... best layanan parent hajar ngn nizam.. wonderfull memories! erm...masa singgah sembahyang kat area Benut... dak Suri ada cakap...sedihnya...nih last kita sembahyang jemaah sama2... sedey weih ayat tu...(oke bergenang da nih)... yelah..kelas kami slalu berkampung kat umah sukri ngn kak isma...buat kenduri tahlil, doa kesyukuran, berbuka puasa sama2.... solat hajat sama2... aku rasa bnd nih aku xdpt kat mn2...ntah la... aku sedih weihh! bnyk kenangan dgn kelas nih... SEKSYEN 1..yg salu buat hal pon.. SEKSYEN 1..tapi ada kami kesah..??!heheh...

oke skrg time utk kami semua berpisah demi mendidik anak bangsa..aku doakan kita sume berjaya didunia dan akhirat kelak...









Wednesday, 9 January 2013

tidak ada....


tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau...


dan tidak ada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan...

Tuesday, 1 January 2013