sOmebodY watching On me

Friday, 11 March 2011

#1 kueh keria



miaw-miaw...malam nih cik aeyin mengigau apa ntah tiba-tiba buat kuih keria...
actually nih adalah sebahagian wish list yang telah diterima dari encik John kepada cik aeyin...practise make perfect dear!!saya memang tak pandai masak..nih pon sebab penah tgk housemate buat cek mek molek(kuih tradisional kelantan)...sama je..

#KUIH KERIA
sejenis kuih yang dihasilkan dari ubi keledek.ada juga orang yang menggunakan ubi kentang...but i prefer guna ubi keledek..kemudian digoreng dan disira dengan gula...bagi penghidap diabetis....DILARANG untuk mencuba ya!!!cuba masak xpe!!
ni la rupa ubi keledek bagi sesape yang tak tahu tu..
dalam dia warna oren taw...


uli keledek yang telah dilenyek di sebatikan dengan tepung gandum. Uli sehingga tangan dah tak melekat dgn keledek + tepung gandum tadi


bentukkan adunan menjadi bentuk bulat macam nih..


then..goreng smpi warna dia kekuningan ..lebih kurang macam goreng cucur. bila dah masak..sirakan dengan gula melaka / gula putih...


Tadaaaaa...da siapp..dan siap di makan...

sedap jugak yer...
next trip keyh b...
hahah...^_^




2 comments:

  1. peeewiittttt...terbaek...cmnilah calon mnantu pndai msak yee...hehehe...nk gak la rase rin...

    ReplyDelete
  2. nih antara wish list john la..bnyk lagi yg akan menyusul ty...so kene la praktis dr sekarang..sng nanti..hahah...tak sangka pulak rin buat nih jadi...nak masak kat trip la...kalo nk rase kene join trip

    ReplyDelete

sUke Ati nAk tulIs