sOmebodY watching On me

Monday, 13 December 2010

high heel...seksi or seksa?


huhu..tergelak aku tgk TV3 td.." high heel...seksi atau seksa.."...respon yg diberikan bnyk yg mengatakan SEKSI...dan x kurang jugak ada yg ckp SEKSA...tp bg aku...both!...SEKSI bile pakai...after 4-5 hours ia akan jadi SEKSA.kan..?hehe..itu aku la...korang aku xtau.. xtualy aku ske tgk org pkai high heel...nmpak confident je bile jalan...jalan pon x sepah2 kan...cuba korg pakai sandal or selipar tgk..terkangkang..!!!!.pastu cuba korg pakai high heel...sure jalan sopan nk mati kan..salah jalan kang tersungkur plak...malu derr...mcm org bawah nih..(n_n)v



aku lebih selesa dengan wedges..sbb dia lagi stabil utk tampung berat badan aku yg berat gajah nih..aku lagi confident!!possibility nk jatuh terkangkang tuh kurang sikit..huhuh...nnt jatuh malu mak noq~~

korang tau tak ape keburukan high heel dan seangkatan dengannya??

1. LUTUT
Pemakaian kasut tumit tinggi akan mengubah postur badan seseorang dan ini menyebabkan beban yang tinggi pada bahagian dalam lutut. Lutut merupakan tempat yang biasa diserang osteoarthritis. Satu kajian telah dijalankan dan menunjukkan pertambahan tekanan di lutut sebanyak 26% dengan pemakaian kasut tumit tinggi.

a) Postur
Kasut tumit tinggi menolak titik berat badan ke depan dan menyebabkan ketidaksejajaran antara peha dan tulang belakang.

b) Tekanan
Kasut tumit tinggi mungkin boleh menjadikan kaki anda kelihatan panjang tetapi tekanan di bahagian depan kaki anda akan bertambah berkadar langsung dengan penambahan ketinggian kasut tumit tinggi anda.

2.BETIS
Otot di bahagian betis akan mengerut(contract) untuk menyesuaikan dengan ketinggian kasut tumit tinggi. Otot akan memendek dan menjadi ketat (tighten).


3. MORTON'S NEUROMA
Tapak kasut yang tinggi serta hujung kasut yang tirus akan menyebabkan penebalan tisu disekeliling saraf yang terletak antara jari kaki yang ketiga dan keempat. Ini akan menyebabkan rasa sakit dan kebas pada kaki.


terpulang pada korang kan...nk seksi or seksa...pilihan di tangan korang!

No comments:

Post a Comment

sUke Ati nAk tulIs