sOmebodY watching On me

Thursday, 27 March 2014

cerita pasal bersalin!

pffuuhhhhh!!! hamboi, bukan main lama xpost kan...
banyak story sbnrnya..bnyk sgt..=)

alhamdulilah 21/1/2014 lahirlah puteraku ke dunia.. Nama diberi Mohamad Aqeel Hadif B Mohamad Heeny. aku panggil anje. ayah dia panggil adik..heheh..whateva it is, he is my hero now.!

Uhh kalau nak dicerita pasal hari sebelum bersalin tu..nauzubillah, contraction 5 minit skli..tapi jalan tak bukak lg..suppose 10cm baru leh deliver baby... Banyak sgt dosa nih...=) brapa kali mintak maaf dengan opah, mama, n for sure my husband...dia  pon dah xtau nak buat apa....just dapat urut je..tp contraction ni mmg sakit..mcm pinggang dipatah2...Allahuakbar...3x!

20/1/2014 3.30am

Sakit makin menjadi2..serba tak kena dibuatnya.. baring mengiring xboleh, nak terlentang lagi rasa sakit.. last2 aku berdiri je..sambil tangan tahan kat dinding..mmg sakit ya amat... aku pon telan lagi air selusuh... hurm!! lepas tu mungkin sbb da letih sgt..aku tertido smbil duduk. husband pon siap2 nak pergi kerja..aku cakap aku oke.. tiba2 kul 9 am tu dia jadi balik...Allahhh... last2 husband decide hantar hospital Sg Buloh..mungkin dah sampai masa katanya.. aku stay situ sampai la waktu kejadiannya... Tggu diruangan bersalin..contraction setiap 5 minit..apa pun aku tak boleh buat...makan pon dah tak lalu..family semua tak boleh masuk, katil pun tak da kosong,,just duduk kat kerusi je.. aku melalui proses di mana semua ibu yang nak bersalin lalui...

CTG- utk lihat pergerakan bayi dan jantungnya..Miss V diseluk oleh doc perempuan...nak tgk bukaan katanya...makkk aihhh...sakit okeee!!!! dia kate belum bukak lagi.."kalo u nak balik..boleh balik dulu..." mmg tak la..aku sanggup duk kat situ..!

dalam 4-5 kali jugak aku kena seluk...last2 yang seluk tu doc laki...OMG!!!! last bukaan pada pukul 5pm 4cm... aku dapat katil sbb aku cakap aku tak tahan sangat.. husband, kak an n apis still tggu diluar.. dr kul 9-11pm aku jerit suke ati aku....lantak la apa orang nak cakap..mmg tak tahan..last2 aku diusung masuk labor room...

labor room x seperti yg aku bayangkan...aku ingat mcm dalam tv tu..rupenye simple je..ada katil n satu lampu shj...n peralatan utk proses kelahiran.. mak bidan tu cakap jalan x bukak lg sayang.. baru 4 cm... kita tgu dulu...=(

lama jugak,then dia check ape ntah aku pun dah xtau...yg aku dengar..oke bukaan dah 7 cm.. dia nak pecahkan air ketuban..aku pon angguk je..pastu dia kata nak panggil husband tak? aku cakap tak payah la..tak sempat dah ni..padahal husband duk tggu je kat luar..tgu nak masuk...

.then terus dia suruh teran....sumpah aku xpandai teran..kate nurse tu,, teran lama2..nanti anak lemas,,,aku boleh teran dalam 5 saat macam tu je...Allahuakbar3x!
3 4 kali aku teran akhirnya nurse gunting sikit miss V...da xrasa sakit pon..betol orang kate...dia suh teran lagi ..akhirnya tepat jam 1231am 21.1.2014 lahirlah Aqeel... 3.46 kg berat, 52cm tinggi

barulah husband dipanggil masuk..dia kata napa tak panggil tadi sayang...~
dengar suara dia terus aku nangis...hekhek...ngade betul...
padahal xde la sakit pon...xrasa sakit bila dah tgk baby...


itula cerita bersalin aku.!

nah hamek gambo setempek! Day 2...cibolat!

bawah nih dah 2 bulan..


Friday, 19 July 2013

rindu

i miss u.. a lot..
everyday i cry... 
when i see you..
when i hear your voice...
Allah, please take care of him...and my baby..

Mummy to be...

Thursday, 9 May 2013

just 2 weeks more

lagi 2 minggu ..

persiapan 98% dah siap... cuma tak membungkus barang2 untuk guest.. erm tu lagi 2 - 3 hari bley buat... skrg nih yg xsiap2 lg adalah baju nikah aku...adoi...anta bulan 3 kot akk....aritu kate sehari leh siap..=)

persiapan diri??

aku pon xtau nk siap ape..mungkin mental dan emosi... yelah..hidup lepas nih xkan sama dengan hidup skrg kan..sume nye akan berubah.. pergaulan..aktiviti ..semuanya.. and aku kerja pon xdapat lagi..hurm..stresss dibuatnye...

perasaan??

macam2 rasa ada dlam diri aku..aku nk cite pon xtau nk cite mcm mn..biar aku sorg je lah rase..korg nk kawen nnt korg raselah mcm mn aku rase..so perasaan tu xleh nk citer..harap2 sume nye akan baik..



"nothing gonna change my love for u..amin..."

Monday, 29 April 2013

borang nikah pengantin berlainan negeri

salam all..

i nk share ngn u ols perjalanan proses borang nikah saya..(pengantin perempuan perak)

first:

mestilah kene beli borang nikah di pejabat agama (RM1 sahaja).
then baca dengan teliti apa yg dikehendaki...baca shj..

2nd:

borang HIV.. Macam dekat daerah aku..Daerah Manjung, Perak..dia dah attach sekali dengan borang nikah.. siap dengan jadual klinik yg melakukan ujian HIV pada hari2 tertentu.. so senang..siap ada no phone skli...

oke cerita pasal HIV test..aku dengar org cite macam susah nk buat kan.tapi alhamdulillah..bagi aku senang je.. smpi2 kat klinik kesihatan beruas..aku g daftar..then cakap nk buat HIV test... so,tayah amik no..just tgu nurse tu panggil..xsampai 10 minit nurse tu panggil..amik darah aku barang setitik dua...(nebess okee).. pastu.. duk luar n tgu..dalam 10 minit macam tu...result dah dapat..n nurse tu cakap... TAHNIAH..SELAMAT PENGANTIN BARU! hehe..mase tu perasaan nk kawen tu mcm lg bertambah..hihihih..ingat yer kenkawan...HIV test nih valid utk 3 bulan sahja..diulangi 3 bulan shj!!

3rd: 

borang Waqalah.

aku tak tau negeri lain ade ke tak waqalah nih..negeri perak ade.. mcm izin wali lah utk bagi hak pada wali lain utk nikah kan anak dia...in case ape2 jadi.. mcm aku..bapak aku dekat n9. so aku kene pi sane n buat waqalah kat pejabat agama kat sana. macam akad lebih kurang... pun mudah jalannya..alhamdulillah...

4th: 

borang nikah. 

oke..sila isi borang nikah sekarang..sume butiran kene dilengkapkan sebelum jmp tok kadi. selepas step2 1- 3 dah setel.. dalam tu ade BORANG MASTAUTIN..isi dan jumpe penghulu mukim korang..oke..kalo korang tidak bekerja macam saya . BORANG AKUAN BUJANG perlu dibuat di pejabat penghulu jugak...nanti mereka akan bagi borang..dan anda cuma perlu isi. itu shj.

apa yg perlu disertakan di pejabat penghulu?

1. borang nikah lengkap lelaki
2.borang nikah lengkap perempuan
3.borang hiv
4.2 salinan IC lelaki dan perempuan beserta wali yang
5.borang akuan bujang yang akan dibuat oleh penghulu.

sila buat 2 copy dan salinan perlu disahkan.

5th

korang dah bley berurusan dengan tok kadi kawasannnn...

serahkan segala borang yg korang ada pada dia..make sure semua dah lengkap supaya tak buat keje 80x. dia akan sign bhgn dia...and korang dah bley komfem kan pukul berapa dan di mana korang suma nk kawen..heheheh


6th

pi pejabat agama kawasan dan hantar borang anda yg sudah lengkapppp (2 salinan taw) dan siappp..tgu je utk nikah.. borang yg korg hantar tu nnt tok kadi yg akan amik...but make sure..b4 kawen tu korang call dia balik..takot dia lupaaaa....


Wednesday, 24 April 2013

jangan Riya'

jangan kita riak dengan amal ibadat yg telah kita lakukan ... mungkin pada anda ianya hanya sekadar berkongsi pengalaman...

Allah berfirman dalam surat al-Kahfi ayat 110:

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ 
فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

“Katakanlah: Sesungguhnya aku ini manusia biasa seperti kamu yang diwahyukan kepadaku, bahwa sesungguhnya Tuhan kamu itu adalah Tuhan yang Esa, Barangsiapa yang mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya”.

Ayat diatas menerangkan kepada kita, sekiranya beramal tapi masih mengharapkan pujian daripada selain Allah, maka sifat riya’ sudah masuk dalam diri kita, dan itu sangat berbahaya karena kita beramal untuk menuai hasilnya nanti di akhirat.

sumber:al -kalam

p/s: utk mengingati diri ini jua.